De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste handelsuur 0,1 procent lager op 350,92 punten. De MidKap-index daalde ook 0,1 procent, tot 547,75 punten. De beurzen in Londen en Parijs klommen tot 0,2 procent. De DAX in Frankfurt verloor 0,2 procent.

Op macro-economisch vlak bleek dat de internationale handel van Duitsland in november zwaarder is getroffen door de Europese crisis dan verwacht. De export lag in november 3,4 procent lager dan een maand eerder en de import zakte met 3,7 procent. Economen voorspelden dat de export met 0,5 procent zou krimpen. Voor de import werd op een plusje van 0,5 procent gerekend.

TNT Express

In de AEX was pakketvervoerder TNT Express de grootste daler met een verlies van 2,7 procent. De Britse krant Financial Times meldde dat UPS moeite heeft om af te stoten onderdelen van TNT Express aan concurrenten te slijten. Die onderdelen moeten worden verkocht om Europese toestemming te krijgen voor de overname van het Nederlandse koeriersbedrijf. Grootste stijger was telecomconcern KPN met een plus van bijna 3 procent na een adviesverhoging door Macquarie.

Air France-KLM zakte 1,5 procent. Het passagiersvervoer van de Frans-Nederlandse luchtvaartgroep is in december stabiel gebleven ten opzichte van een jaar eerder. Het vrachtvervoer nam met 5,7 procent af. De vervoerscijfers over december werden beïnvloed door extreme weersomstandigheden, met name in Noord-Amerika.

Shell

Olieconcern Shell noteerde nagenoeg onveranderd. Het boorschip Kulluk van Shell is veilig naar de haven van Kiliuda gesleept. De Kulluk liep op 31 december aan de grond ten zuidwesten van de plaats Kodiak inAlaska. Volgens de autoriteiten is er nog geen spoor van schade voor het milieu.

In de MidKap stond internetbroker BinckBank onderaan met een min van 1,2 procent. Vastgoedbedrijf Wereldhave profiteerde van diverse adviesverhogingen en ging aan kop met een plus van 1,2 procent.

De euro was 1,3110 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 93,06 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper op 111,22 dollar.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl